Rodinná lyžařská střediska v Itálii, Rakousku a Slovinsku

Lyžařská střediska
05. 12. 2019
Rodinná lyžařská střediska v Itálii, Rakousku a Slovinsku
Plánujete dovolenou s dětmi a nevíte kam? Všude se na Vás hrne spousta středisek, ještě větší spousta ubytování a vy se v tom začínáte ztrácet? Chcete to nejlepší, ale zároveň nechcete zruinovat rodinný rozpočet? Pokud alespoň něco z toho je pravda, pak jste zde naprosto správně. Určitě nám můžete kdykoli napsat a my Vám doporučíme to nejvhodnější. Zároveň jsme se ale rozhodli sepsat pár rad a tipů pro ty z vás, kteří si rádi dělají přehled sami.
rodinna-lyzarska-strediska-SLO-Krvavec.jpg

Všeobecně vzato, když vybíráte dovolenou, tak v první řadě je dobré zvážit, do které země se chcete vydat. Z naší nabídky rovnou vyřazujeme Francii, která je sice krásná a má obrovská, kvalitní střediska, ale ne každé dítě zvládá dlouhé cestování bez problémů. Zbývá nám tedy Rakousko, Itálie a Slovinsko. Každá z těchto zemí je trošku jiná a v každé najdete důvod, proč se tam vydat na rodinnou lyžovačku.  
 

Rakousko

Velkou výhodou Rakouska je dojezdová vzdálenost. K našim jižním sousedům to máme co by kamenem dohodil. Logicky sem jezdí každoročně velká spousta Čechů, včetně těch s malými dětmi. Veškeré služby jsou zde na vysoké úrovni – od moderních a rychlých lanovek, přes poctivou gastronomii až po bezvadné silnice. Samostatnou kapitolou je ubytování. Nečekají na Vás takzvané „králíkárny“, ale většinou luxusně vypadající chalety, či normální apartmány se vším potřebným. Přistýlky jsou zde regulérní jednolůžkové postele a jen výjimečně najdete rozkládací gauče. Každá mince má ale dvě strany a lyžování v Rakousku není v tomto ohledu výjimkou. Protiváhou k parádním službám, krátké vzdálenosti a dokonalému lyžování je cenová hladina. Místní střediska neustále modernizují, inovují a zlepšují a to se negativně odráží na ceně služeb, včetně ubytování a skipasů.

Z těchto důvodů vychází Rakousko ve srovnání s Itálií cenově poněkud dráž. A vzhledem ke kvalitě služeb a oblíbenosti se každým rokem tento rozdíl o kousek zvětšuje. Je tedy třeba počítat s tím, že při cestě do Rakouska sice ušetříte na benzínu a času stráveného na cestě, ale zase naopak zaplatíte víc na ubytování a skipasech. Skipasy pro děti zdarma jsou v Rakousku obvykle do 6 let.

Rakousko je jediná země, kde není skipas standardně v ceně zájezdu. Důvod je čistě praktický: nenabízejí cestovkám žádné slevy (případně jsou slevy podmíněné opravdu velkým objemem prodaných skipasů) a tak je výhodnější si koupit skipasy až na místě. Některá ubytování Vám nabídnou nákup skipasů se slevou, nebo se po příjezdu rozhodnete, kolikadenní skipas vlastně chcete, dle Vašich schopností, únavy a aktuálního počasí (to platí napříč Rakouskem až na březnové termíny ve středisku Bad Kleinkirchheim, kdy je skipas v ceně ubytování).

V Rakousku Vám rozhodně doporučujeme rodinné středisko Kreischberg se 42 km sjezdovek: moderní resort s převážně modrými a červenými sjezdovkami nabízí také množství dětských atrakcí a funparků. Ale především se nachází ve velmi dobré dojezdové vzdálenosti z ČR a nabízí příjemné ubytování v apartmánech s kuchyňkou, v hlavní budově je wellness zóna s bazénem a restaurace, ve které si můžete přikoupit polopnezi.

Další volbou je středisko Bad Kleinkirchheim se 103 km, které je na Rakouské standardy za super cenu. Navíc po celou dobu hlavní sezóny tedy od 4.1. do 7.3.2020 mají děti do 12 let skipas za 1€/den (při koupi dospělého skipasu na stejný počet dní). A v případě špatného počasí můžete skipas využít jako vstupenku do termálů.

Itálie

Sníh, nádherná krajina, sluníčko, špagety, pizza a kafíčko. Zdá se Vám to jako ráj? Jakby ne, nám také. Je to sice dál, za to horší cesta zde určitě neplatí. Většina středisek je sice od našich hranic bohužel dál, zato většinu cest jedete po dálnicích a není to žádné utrpení.  

Střediska v Itálii jsou velmi často cílena právě na děti, nebo minimálně vždy část je určená převážně pro ně a ve zbytku střediska si zalyžují i řádní sportovci. Vždy zde najdete nějaké funparky, snowparky, sjezdovky pro méně náročné, a především napříč Itálií dětský skipas do 8 let zdarma. A pro děti starší 8 let úžasné slevy. Ve většině případů máte za stejnou cenu, co Vás stojí ubytování v Rakousku na osobu, v Itálii dítě včetně skipasu. V hotelech máte dokonce možnosti ubytování na zkrácené turnusy, můžete tedy klidně vyrazit pouze na 5 dní.
Jediné, na co je třeba být „připraven“ je, že velká část ubytování, počítá s rozkládacím gaučem jako lůžkem pro 2 osoby. Vždy tuto informaci naleznete u popisku pokojů u jednotlivých ubytování.

A která že to střediska Vás zde čekají? Nejoblíbenější hvězda a stálice je středisko Folgaria/LavaroneSkvělé místo jak pro děti, tak pro dospělé. S 54 km sjezdovek ve středisku Folgaria a 20 km v Lavarone, které se nachází kousek od Folgarie, je na týden rozhodně dostačující, ale především nejezdíte pouze na jedné straně kopce. Středisko je zábavně členité a působí jako veliký resort. Rozhodně se tedy celý týden zabavíte.

Pro ty úplně nejmenší caparty, doporučujeme středisko Monte Bondone. Toto středisko není nijak rozlehlé, má 20 km sjezdovek. Je ale cílené právě na rodinky s malými dětmi, které se teprve učí lyžovat. Díky tomu tu navíc není tolik lidí (přes týden skoro nikdo) a hotely s polopenzí jsou zde za super ceny. Všechny jsou navíc velmi blízko sjezdovek. Sjezdovky jsou přehledné a široké, nemusíte se tedy bát o „osobní prostor“.

Pokud je to pro Vás málo a chcete hltat více a více km sjezdovek, nebo už máte potomky odrostlejší a potřebujete je pořádně utahat, skvělou volbou je resort Passo Tonale. Krásné středisko se 100 km sjezdovek všech obtížností a ledovcem potěší nejen začátečníky, ale například i zkušené free-ridery.

Slovinsko

A proč že máme v nabídce Slovinsko? Přesně pro rodiny s dětmi. Že Vám tato odpověď nestačí? Tak to vezměme všeobecněji. Slovinsko nabízí levnější ubytování i skipasy než Rakousko. Oproti Itálii je blíž k našim hranicím. Dokonce nejen našim hranicím, ale troufáme si říct, také našim českým srdcím. Resorty zde nabízejí slevy pro děti a přes týden zde zažijete poloprázdné sjezdovky, které jsou i tak dost široké. Pokud máte zájem o lyžovačku pouze na pár dní, pak je Slovinsko pro Vás to pravé. Zde jsou zkrácené pobyty možné kdykoli během sezóny.

První volbou ve Slovinsku je jednoznačně Krvavec – nejlepší lyžařské středisko ve Slovinsku. Najdete zde 30 km sjezdovek, ubytko přímo na svahu a slevy pro děti do 6, 10 a 15 let. Pro mladší děti je zde dětská školička se zábavnými atrakcemi, pro ty větší a samostatnější snowpark. A oceníte i přehlednost střediska, ve kterém se sjezdovky sbíhají do jednoho místa, na kterém se celá rodinka vždycky potká.

Středisko Rogla nevyniká počtem km sjezdovek (je jich zde 12 km), za to ale nabízí neobvyklou kombinaci lázeňství a zimních radovánek. Pokud si rádi zasportujete, ale zároveň nemáte problém umístit prcka na odpoledne do školičky a sami si pohovět v sauně, Rogla je ideální místo. Nedaleko jsou dokonce termální lázně, takže když je škaredě (i to se občas stává), není potřeba truchlit, stačí vzít plovací úbory a vyrazit s děckama do bazénu. Nebo nechat děti hoblovat mírné sjezdovky a sami si dát do těla na profi běžkařském polygonu.

Střediska z naší nabídky, která jsou vhodná pro lyžování s malými dětmi, najdete na stránce Pro rodinky. V těchto resortech je dostatek modrých a zelených sjezdovek, dětských školiček, fun parků, nebo mají výhodné rodinné ceny.