Trošku jiný instruktor

Ostatní zimní sporty
28. 05. 2020
Trošku jiný instruktor
Lyžařský a skialpová tréning jako brutální masochystická dřina? Je to normální? A může to být zábava?
Honza „Skalda“ Skalík je sportovec tělem i duší. Od útlých dětských let se zabývá sportem na soutěžní úrovni. Přes plavání, tenis, bojové sporty, lyžování a snowboarding se postupem let zabydlel v rodině horolezeckých sportů, hlavně pak v alpských disciplínách – skialpinismu, mixovém lezení a ledolezení a skalním lezení velkých alpských stěn, které kombinuje s cyklistikou. Na svém kontě má celou řadu náročných výstupů a skialpových akcí v Alpách, v pohoří Ťan Šan, na Kamčatce, v Japonsku, v Kanadě, v Peruánksých Andách, v Grónsku a na Kavkaze.

V dnešní době kombinuje výškové práce s prací sportovního instruktora a mentora. Pod svoje křídla ale nebere jen tak někoho. Jakožto člověk s prakticky bezedným fyzickým fondem má někdy problém najít pro svoje tempo parťáka i mezi ostřílenými horaly. Pokud s ním chce člověk vyrazit na skialpovou túru, měl by být v adekvátní kondici a být schopen s ním držet krok, protože pomalé tempo Honzu drásá a způsobuje mu bolest na těle i na duchu. Pokud však člověk během prvních akcí obstojí, otevřou se mu do té doby neskýtané možnosti pohybu v horách. Absolventi jeho tréninkového kurzu tento proces často popisují jako dlouhé a bolestné umírání, které je zakončené znovuzrozením do lepšího, silnějšího a výkonnějšího těla. Tam, kde člověk dříve končil na pokraji sil, je po výcviku ideálně rozehřátý a připravený na hlavní výstup dne.
Jak bylo řečeno výše, rozhodně to není pro každého. Ostatně celý princip podbízivého marketingu a podkuřování klientům za účelem finančního zisku je pro Skaldu zvrácený a nepřijatelný. Pokud se ale člověk vydá tímto směrem a vydrží neuhnout, čeká ho nesmírně zajímavá cesta za poznám vlastních fyzických možností a zároveň i poznáním sebe sama.

Pokud si myslíte, že jste takovéto výzvy hodni, dejte nám vědět na e-mail.