Technika jízdy na snowboardu

Snowboarding
05. 02. 2019
Technika jízdy na snowboardu
Snowboarding je stále populárnější zimní zábavou. Snowboarďáci plní svahy – i když je tento sport zatím doménou spíše mladších, stále častějším jevem je i čistě snowboardová rodinná dovolená na horách. Avšak zatímco jízdě na lyžích učí většinou rodiče svoje děti, u snowboardingu je tomu nezřídka naopak: mladí snowboarďáci učí svoje rodiče, jak se na prkno postavit, jak na něm udělat první oblouk. Zde je malý návod pro každého jak na to. Přejeme příjemnou dovolenou na horách spojenou s učením snowboardingu! Není to tak těžké, jak se po prvním dnu zdá…

Nastupování

Snowboard pokládejte vždy vázáním na sníh, jinak hrozí, že vám ujede! Nastupování provádějte na bezpečné rovné ploše kolmo ke spádnici. Máte-li na prkně bezpečnostní popruh, je jeho upevnění to první, co uděláte. Teprve pak nastupte do předního vázání. Zadní nohu upínáme většinou jako poslední. Do tvrdého vázání s přední přezkou a do botičkového vázání nastupujeme pomocí usednutí čelem do údolí, do tvrdého vázání se zadní přezkou, které je dnes téměř archaické, nastupujeme v pokleku čelem ke svahu. Na dostatečně rovné ploše můžeme i vestoje.
 

Nastupování do moderních nášlapných vázání je dáno jejich konstrukcí, zde je rovná plocha velmi důležitá, alespoň na jednu nohu. Pokud jste už trošku pokrčilí, odrazíte se a tu zadní si zacvaknete při rozjezdu, ale pozor, někdy se do vázání dostane sníh. Pro lyžaře je zásadnější změnou, že chodidla nikdy nejsou ve směru jízdy a dle úhlu vázání směřují převážně více kolmě. Tak pozor, ať se vaše dovolená na horách nepromění v přehlídku pádů!
 

Padání

Avšak i s pády je třeba se smířit – patří totiž ke snowboardingu zcela neodmyslitelně, zejména k začátkům učení se. I v této oblasti se však dá předejít řadě problémů: v zásadě je nejdůležitější dostat co nejrychleji dolů těžiště – tedy zadek.
 

Pokud padáte na backside (dozadu), stlačte zadek pod sebe a potom se po zadní části kostrče se zkolébněte na záda. Ale pozor – jakmile se sklouznete, zaražte hranu prkna do sněhu, jinak začnete ujíždět dolů!

technika-jizdy-na-snb-1.jpg
 

Pokud padáte na frontside (dopředu), rychle se pokrčte v kolenou a přes ně se znovu zkolébněte tak, že před sebe nastavíte lokty, na něž dopadnete. Opět je důležite co nejdříve zaseknout snowboard do sjezdovky, jinak znovu hrozí, že se ztrapníte nekontrolovanou jízdou po břiše dolů. A může při tom dojít i ke zranění. A o tom přece snowboarding, ani dovolená na horách nejsou!

Jiné rady nejsou k dispozici: snowboarding je o pádech, tak se nenechejte odradit, byť vás po prvním dni bude bolet nejen zadek!
 

Jízda na vleku

Jedno z nejfrekvento­vanějších témat od začátečníků vzývajících snowboarding. Není to snadné, přitom velice důležité – když nevyjedete na kopec, nemůžete trénovat sjezd dolů. Čili první radou, která se nabízí, je: k začátkům na snowboardu volte střediska, která disponují kabinkovými lanovkami. Tam vám nehrozí žádné nebezpečí. Vypněte si úplně vázání a s prknem v ruce v klidu nastupte. Nebezpečí hodně omezíte i při jízdě na sedačkové lanovce – tam je kritickým bodem jen nástup a výstup. Radou je především zachovat klid a nepanikařit. Kažopádně mějte zapnutou jen přední nohu, jinak vás vlekař vyhodí.

technika-jizdy-na-snb-2.jpg
 

Je-li však středisko, kam vás zavedla vaše dovolená na horách, vybaveno pouze vleky – tzv. pomami nebo kotvami, nezbývá samozřejmě nic jiného. Touhy zkrotit snowboarding se přece nevzdáte! I pro jízdu na vleku máme pár rad: vyhlédněte si chvíli, kdy není vlek obsypán hroznem lidí – budete mít více času i klidu. Dále je dobré zvolit vlek, který moc neškube – proto je výhodnější začínat v Alpách než v Česku nebo na Slovensku, kde jsou vleky mnohdy dost zastaralé a cukají. Jak to zjistit? Zeptejte se někoho, kdo na něm jezdí, nebo prohoďte pár slov s vlekařem – jistě vám ochotně poradí.
 

Zapněte si jen přední nohu. Vyškrábněte se na plošinku, z níž se začíná, v klidu vydechněte a nastavte snowboard do směru stopy. Na přední nohu netlačte, opíráte se o tu zadní, kterou intuitivně postavíte před sebe, tedy i před snowboard. Kdybyste tlačili na tu přední, hrozí, že po nástupu vám kousne špička a spadnete.

technika-jizdy-na-snb-3.jpg
 

Udržujte se v naprostém klidu a sledujte přijíždějící kotouč. Jakmile je u vás, lapněte jej a strčte rychle mezi nohy. Váhu rychle přeneste na přední nohu, kterou máte ve vázání. Tu zadní položte zlehka na snowboard, rukama se chytněte tyče a hleďte kupředu na terén. Takto, bokem, ale s hlavou dopředu, s váhou na přední noze, jen s mírně pokrčenými koleny a především v klidu vyjíždějte nahoru.
 

Pár bodů k technice jízdy

Snowboard využívá k zatáčení své hrany na frontside (přední hrana) a backside (zadní hrana). Na samotné rovné straně byste jen stěží zatočili, proto má snowboard vykrojení. Oblouk vychází ze stejného principu jako na carvingových lyžích.
 

Celé tajemství spočívá v přenášení váhy z přední hrany na tu zadní. Ve finále jedete špičkou pořád dolů a jen se vlníte v bocích tak, že přenášíte váhu z jedné strany snowboardu na druhou. Není to složité. Každý se to naučí během několika dní. Důležité je vytrvat a nezabalit snowboarding po prvních několika pádech. Vaše dovolená na horách se snowboardem může začít! Přejeme hodně štěstí!