Povinná helma nebo ne? Jak to je a jak to bude.

Sportovní výbava
01. 03. 2019
Povinná helma nebo ne? Jak to je a jak to bude.

Musíte mít v Česku, Francii Itálii nebo Rakousku na hlavě přilbu? Tady se to dozvíte.

O tom, že lyžařská nebo snowboardová helma nejsou vyhozené peníze, se nejlépe přesvědčíte sami až ve chvíli, kdy se vám nějaká nepříjemnost stane. Myslete raději dopředu a stejně jako 82 % ostatních návštěvníků zasněžených svahů v Evropě investujte do ochranných pomůcek pro lyžování dříve, než bude pozdě.

Pádným argumentem pro nošení helmy jsou především statistiky a testy, které jasně ukazují, že helmy umí snížit riziko vzniku lehkých úrazů hlavy až o 50 %. V případě, že jezdíte s kvalitní a dobře padnoucí helmou, snižujete podle lékařů šanci na vznik závažného poranění hlavy a mozku o 92 %. Není proto náhodou, že se povinnost nosit při lyžování a snowboardingu helmu stala součástí legislativních opatření v mnoha evropských státech

prilba1.png                      prilba2.png                      prilba3.png  


 

Nošení přileb ve vybraných zemích

 

Různé státy znamenají různé zákony, a tedy i jiná nařízení, týkající se ochrany hlavy při lyžování. V některých státech je do určitého věku helma povinnost, jinde argumentují tím, že stačí omezování rychlosti na svahu. Nicméně doporučují ji téměř všichni.

 

Česká republika: Povinnost zatím není
Rakousko: Do 15 let povinnost (mimo spolkové země Tyrolsko a Vorarlbersko), v některých střediscích dokonce do 16 let
Itálie: Do 14 let povinná (první v Evropě, od roku 2005), jízda bez helmy se trestá pokutou cca 200 EUR
Francie: Celkově ve Francii povinná není, nicméně v některých střediscích povinná je a tak je důležité sledovat podmínky přímo konkrétního střediska a pokud plánujete školičky pro děti, pak je přilba povinná
Švýcarsko: Povinnost není (reguluje se rychlost)
Slovensko: od roku 2015 povinnost pro děti do 15 let
Německo: Povinnost není, je pouze doporučená
Polsko: povinnost helmy pro děti a mladistvé do 16 let


Hudba budoucnosti 

V současné době se česká koaliční vláda rozhodla, že uzákonění povinnosti nosit přilbu u dětí bude předmětem jejího jednání. K roku 2018 stále přilba v povinné "výbavě" není.  Francie a ani Švýcarsko dle dostupných informací o zavedení nějakého opatření prozatím neuvažují, přičemž Švýcaři argumentují tím, že nošení přilby je na svědomí každého jednotlivce a že raději budou omezovat rychlost na sjezdovkách. Okolo povinnosti mít při jízdě helmu, se i v Německu protočilo mnoho diskuzí. Žádná však ke schválení nového zákona nevedla.

 

Ať už vyrážíte do zemí, kde je helma povinností, či směřujete tam, kde žádné takové zákony nemají, pamatujte, že zdraví máte vy i vaše děti pouze jedno a není třeba riskovat úraz hlavy s trvalými následky, který ani nemusíte zavinit vy. Pořiďte si helmu a vyražte s námi lyžovat do Alp!