Jak koupit vhodný snowboard

Snowboarding
06. 02. 2019
Jak koupit vhodný snowboard
Zajímá Vás snowboarding? Chcete si koupit snowboard, boty nebo vázání, ale nejste si jisti s výběrem? Poradíme vám, jak si pořídit ideální vybavení. Připravili jsme pro vás také něco málo informací, které by se vám při vybírání konkrétního vybavení mohly hodit.

Jak koupit správný snowboard?

Snowboard si pochopitelně nevybíráte pouze podle hezkého designu nebo proto, že jde zrovna o pro-model našeho oblíbeného profíka. Nesprávně zvolené vybavení může hodně znepříjemnit dny na horách a také zabrzdit váš progres. Naopak dobře zvolené prkno vám bude dobře sloužit a určitě vám pomůže posunout vaše ježdění o level výš. Cílem nákupu by tedy měl být snowboard, který nejlépe odpovídá vašemu stylu ježdění a také vaší tělesné konstituci.
 

Jak dlouhý snowboard koupit? 

Jedním ze základní parametrů snowboardu je jeho délka. Správně zvolená délka prkna vám totiž pomůže vyhnout se nejrůznějším problémům, jako je třeba nechtěný přechod z jízdy po hraně do smyku, potápění se do prašanu (když jste moc těžcí), nebo naopak problémy dostat prkno do oblouku (když jste moc lehcí). Základní poučka říká, že by vám snowboard měl sahat někam mezi bradu a nos. Nezapomeňte ale také na svou váhu. Váha jezdce totiž hraje při výběru prkna stejně důležitou roli jako jeho výška. Každý snowboard má určitou toleranci (rozmezí) váhy. Pokud by byl uživatel příliš lehký, neprohnul by ho dostatečně v oblouku a nevyužil by tedy všech vlastností prkna. Naopak jízda člověka, který se pohybuje nad hmotnostním limitem může vést k poškození snowboardu.
jakkoupitvhodnysnowboard.jpg
 

Jak široký snowboard koupit?

Vedle délky snowboardu je třeba dbát i na jeho šířku. Když si koupíte příliš širokou desku, čeká vás pěkná dřina při každém pokusu dostat prkno do oblouku. Mnohem častějším problémem je nedostatečná šířka prkna. Z příliš úzké desky vám budou přesahovat boty a při každém více zařízlém oblouku se budete válet ve sněhu. Ideálním stavem je, když špička a pata boty přesahují prkno asi tak o centimetr. Díky tomu nebudete botami brousit sjezdovku a navíc budete moci vyvinout v oblouku ten správný tlak na hranu. V zásadě se dá říct, že pokud máte nohu desítku a větší, budete potřebovat hodně široké prkno. Takové snowboardy výrobci přímo označují jako wide a jsou to prkna, která mají “v pase” cca 26 cm a více. Nemalou roli ale hraje také zvolený postoj na snowboardu. Pokud už vlastníte snowboardové boty, vezměte si je při nákupu prkna s sebou a vše pěkně vyzkoušejte. Pokud je nemáte a jdete kupovat snowboard, určitě si v obchodě nějaké půjčete, ať máte alespoň nějakou představu. Mezi námi, pokud nemáte zatím nic, zkuste radši začít nákupem bot.
 

Tvrdý nebo měkký snowboard

Tvrdost snowboardu se v angličtině označuje jako flex. Měkká prkna jsou vhodnější pro začátečníky, lehce jdou do oblouku a je zábava na nich blbnout na svahu. Ve vyšších rychlostech je ale měkký snowboard svéhlavý, nedrží tak dobře na hraně a při odrazu do ollie nemá potřebný pop. Tvrdší prkna jsou vhodná pro zkušenější až agresivní jezdce. Dobře drží na hraně i při vyšších rychlostech, ale při pomalé jízdě dá více práce dostat je do oblouku. Jak si tedy vybrat? Obecně se dá k pružnosti říci tolik, že zkušení a těžší jezdci by měli volit tvrdší prkna, začátečníci a hubeňouři měkčí.

Určování tvrdosti prkna je trochu oříšek. Tvrdost sice udávají výrobci ve svých katalozích, ale v praxi se tvrdost např. dvou „soft“ snowboardů může lišit. Svou roli pochopitelně hrají i rozdíly v použitých materiálech a technologiích. Jak tedy zjistit tvrdost prkna? Dopředu si od prodavače nebo z katalogu zjistěte, zdali se jedná o měkký (soft), středně tvrdý (mid-stiff), nebo tvrdý (stiff) snowboard. Pak uchopte prkno jednou rukou za špičku, patku opřete o zem a volnou rukou zatlačte na prostředek snowboarduNebojte se přitlačit, snowboard musí vydržet mnohem víc, než co mu „naložíte“ při tomhle testu. Prkno by mělo být pružné, ale zároveň by vám mělo klást solidní odpor. Tímto způsobem vyzkoušejte více snowboardů, alespoň si uděláte lepší představu o jejich tvrdosti.

Pružnost se poněkud liší i podle konstrukce snowboardu. Freeridová a All Mountain prkna (viz dále) mají většinou tzv. directional flex. Znamená to, že tyto snowboardy mají měkčí špičku pro lehčí nástup do oblouku, ale tužší zadní část prkna pro dobrý přenos síly na hranu po celou dobu oblouku. Oproti tomu freestylová prkna mají většinou stejnou pružnost na obě strany. Dají se ovšem najít i výjimky, např. freestylová prkna, která mají directional flex.
 

Jaký typ snowboardu koupit?

V předchozím odstavci jsme se již dotknuli jednotlivých typů snowboardů. Právě při rozhodování o typu snowboardu byste si měli uvědomit, čemu se vlastně chcete věnovat. Hodláte trávit většinu dne ve snowparku poletama na kickerech? Je vaší prioritou surfování v prašanu? Nebo tak nějak od každého trochu?
 

Freeride snowboardy

Freeride snowboardy jsou, jak už název napovídá, přizpůsobeny ježdění ve volném terénu. Freeridové prkno má inserty lehce posunuté dozadu, jinak řečeno, má delší špičku než patku. Špička bývá také o něco širší než patka, díky čemuž snowboard v prašanu pěkně pluje. Freeridové snowboardy jsou tvrdší, mají poměrně delší vykrojení (sidecut) a již výše zmíněný directional flex.
 

All Mountain snowboardy

All Mountain snowboardy jsou snowboardy konstruované především pro nepříliš vyhraněného jezdce, který hodlá používat svůj snowboard na sjezdovce, ve volném terénu i ve snowparku. All Mountain snowboardy se tvarem hodně podobají freestylovým speciálům, ale jejich konstrukce je méně „agresivní“. I tato prkna mívají directional flex. Prostě prkno do každého terénu.
 

Freestyle snowboardy

Freestyle snowboardy jsou primárně určené k poletům, rotacím…atd. Velká část z těchto prken jsou tzv. twin tipy, tedy snowboardy s identickým tvarem a délkou špičky i patky. Kratší špička a patka usnadňují rotace. Freestylová prkna bývají o něco širší než ostatní popsané druhy. To umožňuje jednak menší úhly nastavení vázání a také více stability, ať už na kickerech, v rampě, nebo při jibbingu.
 

Alpine a Carving snowboardy

Alpine nebo také Carving snowboardy jsou prkna určená pro jízdu na sjezdovce. Jde o dlouhá, úzká a tvrdá prkna pro jízdu s tvrdým vázáním a botami, což umožňuje maximálně se položit do oblouku. Na takovém prkně si ale moc nezaskáčete.

Zkuste odhadnout úroveň svého snowboardingu

Pro koupi toho pravého prkna je důležité odhadnout úroveň svého ježdění. Pokud s ježděním na snowboardu teprve začínáte, je zbytečné kupovat si supertvrdý model pro agresivní jízdu. Jediným výsledkem bude, že se zpomalíte v progresu a ani na svahu si příliš švandy neužijete. Nemluvě o zbytečně investovaných penězích. Pokud už jezdíte nějaký ten pátek, vyplatí se vám přihodit něco peněz a koupit si lepší model, který vám umožní rozvíjet vaše snowboardové umění.

Půjčovny a bazary

  I v těch nejzapadlejších střediscích a všech větších městech fungují půjčovny, kde si můžete snowboard vypůjčit a zkusit si, jestli vás to vůbec bude bavit. Je ale třeba dávat pozor, co vám personál půjčovny nabídne. Je dost českých půjčoven, které jsou zaměřené hlavně na půjčování lyží (nebo oškubávání cizinců) a situace, co se týká snowboardů, bývá na takových místech tristní. Vypráskané snowboardy z alpských půjčoven, obsluha ochotná půjčit i zcela nevhodné vybavení atd. Samozřejmě ale nechceme házet do jednoho pytle zlatokopy spolu s půjčovnami, které se nabízejí kvalitní vybavení a služby. Jen vás chceme upozornit, abyste si v půjčovnách dávali pozor, co si vlastně půjčujete. Dobrou příležitostí, jak si zdarma vyzkoušet kvalitní výbavu, jsou také testovací centra různých firem, které si čas od času dávají turné především po zahraničních, ale poslední dobou občas i po tuzemských střediscích.

Pokud už víte, že chcete na snowboardu jezdit, můžete také využít služeb řady bazarů a koupit si jeté prkno. Při takovém nákupu dávejte ještě větší pozor na technický stav snowboardu. Neměl by být prošláplý (měkké prkno bez dostatečné pružnosti), pozor na poškozené hrany a hluboké zásahy do skluznice a těla snowboardu.

Pokud chcete kvalitní nový snowboard bez kompromisů, navštivte eshop misfit.cz, kde najdete sortiment kvalitních prken Nitro.
 

Péče o snowboard

  Stejně jako lyže i snowboard vyžaduje určitou péči, která by se měla periodicky opakovat každou sezónu. Prkno by měl zkontrolovat zkušený servisman na začátku zimy ještě před tím, než vyrazíte na první hory. Při výběru servisu určitě hledejte opravdové odborníky. Pouze ve specializovaných servisech věnují vašemu snowboardu péči, kterou vyžaduje. Pravidelný servis snowboardů nejen zlepšuje jízdní vlastnosti, ale také prodlužuje jeho životnost.

převzato z freeride.cz
 

Kde si na snowboardu nejlépe zajezdíte?

Risoul/Vars – 180 km sjezdovek, jeden z nejdelších snowparků v Evropě, dvě U-rampy, výborný prostor pro úplné začátečníky a ubytování přímo na svahu. To je francouzské středisko RIsoul/Vars, kam každoročně míří stále více Čechů.

Val di Sole – Italskou kvalitu hledejte v tomto resortu. 65 – 400 km sjezdových tratí dle skipasu zaručuje vyžití pro všechny snowboardisty. Mírné sjezdovky pro nezkušené jezdce, ale i prostor pro profíky. To je Val di Sole, kde se zabaví celá rodina, včetně dětí.

jakkoupitvhodnysnowboard-1.jpg