Jak poznáte sjezdovky vhodné pro děti?

Sjezdové lyžování
24. 12. 2018
Jak poznáte sjezdovky vhodné pro děti?
Zvolit vhodnou sjezdovku pro děti může být občas pěkný oříšek. Připravili jsme pro vás několik rad, které vám pomohou předejít nepříjemným situacím na svahu a užít si rodinnou dovolenou naplno.

Barva sjezdovky může potrápit

Stejně jako na našich horách i v zahraničí platí totožné značení sjezdovek dle jejich obtížnosti od nejlehčí zelené (u nás žlutá), přes modré a červené, až po nejnáročnější černé. Tratě se od sebe liší především sklonem.

  • Zelená – nejmírnější svah (loučka)

  • Modrá – sklon do 25 %

  • Červená – sklon do 40 %

  • Černá – sklon nad 40 %

Při volbě trasy si ale raději ověřte, jestli jsou sjezdovky vhodné pro děti (viz poslední odstavec článku). Zvláště modré a červené tratě mohou dosti překvapit. Na vině bývají krátké a nepříjemné sešupy, které dětí nemusejí zvládnout.

Svou roli také hraje provoz na sjezdovce. Jde-li o páteřní sjezdovku, určitě se jí s dětmi pokuste vyhnout. Na přelidněných svazích plných více, či méně, zdatných lyžařů mnohonásobně zvyšujete riziko kolize dítěte s cizím lyžařem. To přece nechcete. Někdy ale bohužel není jiná možnost.

Víte, kde je nejbližší restaurace?

V horách se počasí mění velmi rychle a během pár minut může za jasného počasí přijít oblačnost přinášející sněžení, mlhu a citelný pokles teploty. V takových případech je dobré s dítětem raději zamířit do restaurace, přiobléct jej a před odjezdem do něj naládovat něco teplého. Proto doporučujeme při výběru sjezdovek sledovat i přítomnost horských chat, které se v případě nepřízně počasí mohou stát vašim vděčným útočištěm. Při hledání chaty určitě oceníte mapu střediska strčenou v kapse nebo batohu.


Dětské atrakce vždy potěší srdce malých lyžařů

Zahraniční a dokonce už i česká zimní střediska se snaží co nejvíce přiblížit nabídku dětem. Proto jim budují dětské koutky, převlékárny, školky na sněhu, dětské světy a na vybrané sjezdovky umísťují hrací prvky, které dětem zpříjemní ježdění. Dětské překážky na svazích mají význam i pro nás rodiče, jelikož svojí přítomností informují, že jsme s dětmi na správné sjezdovce. Sledujte tedy jejich rozmístění po skiareálu, občas se na nich kromě dětí vydovádíte i vy. Podívejte se na naše specializované dětské campy v italské Folgarii pro celou rodinu - Folgaria Family Camp 2019!
 

Jak vypadá sjezdovka pro nejmenší děti?

S největší pravděpodobností bude hned v údolí. Důvodem je jednoduchá dostupnost z parkovišť a ulehčení námahy se složitým přesouváním se lanovkami. Pozor, není to však pravidlem! Velmi pěkný dětský svět najdete například ve Folgarii, která se na klientelu s dětmi vyloženě specializuje. Rodiny s dětmi si také zamilují rakouský Kreitschberg nebo Dachstein West.

Sjezdovky pro nejmenší děti (teď nemyslíme dětské lyžařské školky) poznáte podle pomalé lanovky, vleku nebo pásu, vlídných zaměstnanců pomáhajících s nástupem na přepravní zařízení a zákazu vstupu jiných osob, než dospělých s dětmi. Podíl na bezpečnosti má i dojezd těchto sjezdovek, který by v optimálním případě měl být tvořen protisvahem, zastavujícím případná dětská kamikadze. Na škodu nejsou ani molitanové zábrany a sítě. Takovéto sjezdovky navíc nejsou obklopeny žádnými stromy a ani srázy.

Veškeré potřebné informace o dětských sjezdovkách (v některých střediscích jsou dokonce zadarmo) a souvisejícím zázemí najdete na internetových stránkách středisek, reklamních brožurách a samozřejmě na informacích a v pokladnách. Posloužit mohou i dobře informovaní pracovníci cestovních kanceláří.